mob-menu
/ 48 vezi toate

Ce înseamnă să fii freelancer, care sunt riscurile dar și cum ai putea deveni un liber profesionist de succes?

Cu siguranță ai auzit de termenul Freelancer, dar mulți dintre noi încă se întreabă ce înseamnă aceasta profesie și cu ce se mănâncă. Freelancer este un liber profesionist într-un anumit domeniu care oferă un serviciu în schimbul unei remunerări financiare. Având în vedere că domeniul rețelelor evoluează zilnic, mulți profesioniști își doresc să lucreze pe cont propriu, fără a depinde de cineva indiferent de model sau formă.

 

„Înainte de a lua decizia să lucrezi ca și liber angajat, trebuie să îți dai seama că de aceasta dată ești pe cont propriu și uneori devii și antreprenor pe lângă profesionist. Primul, dar și cel mai bun sfat este cu siguranță calibrarea. Este necesar să calibrezi zona și domeniul de activitate, dar și rețelele pe care îți dorești să fii prezent. Deja este demonstrat că prezența peste tot nu aduce niciun beneficiu.

După ce ne-am decis cu calibrarea și zonele acesteia trebuie să depistăm formele de colaborare cu viitorii clienți. Care sunt acestea? Cum au loc? Cât costă? Sunt cele mai frecvente întrebări la care trebuie să avem răspuns. Dacă partea de acomodare poate părea destu de simplă, atragerea clienților de partea ta evitând riscurile este mai complicat”, notează cei de la Talmazan School.

Cele mai frecvente riscuri sunt:

Riscul de a rămâne fără un salariu;

Clienți nemulțumiți;

Lipsa de clienți;

Clienți extrem de pretențioși.

Prin urmare, părerile despre freelancing și jobul de freelancer sunt diverse. Unii care au migrat în acest domeniu sunt mulțumiți, alții însă nu și susțin că este nevoie de mai multă muncă și responsabilitate decât un simplu angajat.

Pentru a fi cu adevărat apreciat în această sferă, trebuie să ții cont de câteva detalii care te-ar putea ajuta în foarte multe situații, acestea ar fi:

Să ții cont de nevoile clientului;

Să ai un portofoliu pregătit pentru a demonstra clientului aptitudinile tale;

Să ții cont că comunicarea cu clienții este mai mult decât crucială;

Să dai mereu tot ce are mai bun fără a lăsa rezerve.

Dacă tot tindem spre mai bine , dar și spre perfecțiune, gândirea critică trebuie să te însoțească mereu. Pentru a prospera zi de zi, trebuie să plasezi în frunte time managementul și KPI-urile pe care trebuie să le îndeplinești zilnic sau săptămânal. Fără aceste două puncte vei ajunge la un moment dat să fii plin de taskuri, dar și fără timp pentru a le îndeplini.

Un freelancer de succes își va măsura mereu rezultatele:

Unde sunt în raport cu planul pe cale l-am realizat din punct de vedere financiar, timp lucrat și proiecte livrate?

Ce nu decurge conform planului? Care ar fi cauza? Cum pot să o repar?

Care este poziția mea din punct de vedere financiar?

Mă încadrez cu toate proiectele și dacă nu cum pot să o fac?

Dacă te întrebi de salariul pe care-l poți câștiga în aceasta sferă, păi din nefericire nu există un salariu stabil.

Salariul depinde de mai multe criterii cum ar fi:

Timpul de lucru;

Domeniul de activitate;

Experiență în domeniu;

Tarifele minime impuse de acesta.

„Cu siguranță pare un domeniu complicat, cu multe detalii, dar avantajul de a încerca această experiență este mai mare decât îți poți imagina”, spun cei de la Talmazan School.

Sursa: Agora.md